De vendange is een feit: bubbels in de maak!


De Champagnestreek in Frankrijk is in rep en roer. De herfst nadert snel en dat betekent maar één ding: de vendange ofwel de druivenoogst is een feit!

Vanaf begin augustus worden door de wijnbouwers en de huizen in elke gemeente dagelijks monsters genomen. Het champagnecomité volgt de evolutie op van het alcoholgehalte, via de bepaling van het suikergehalte en de ambitie die ze voor de oogst willen. Zo slagen ze er in per gemeente data vast te leggen waarop de oogst mag starten.

Voor elke gemeente apart wordt per druivensoort bepaald op welke datum de druivenoogst mag starten.

Op 2 september 2023 heeft het champagnecomité deze oogstkalender gepubliceerd. De eerste percelen mochten geoogst worden op 05 september, maar de grootste activiteit zal zich situeren tussen 07 en 14 september.

De oogst is dus later begonnen dan in 2022 toen op 25 augustus de eerste trossen werden geplukt.

Het is verboden druiven te oogsten vóór de vastgestelde datum! Het is echter wel mogelijk om nog enkele dagen te wachten na de officiële startdatum. “Het is de expertise van de champagneboer die beslist op basis van wat hij verwacht.” 

De komende weken zullen de velden bruisen van bedrijvigheid van wijnbouwers en seizoenarbeiders die verplicht manueel de druiven selecteren en plukken die perfect rijp zijn voor de oogst. Elk trosje wordt met zorg behandeld, want de kwaliteit van de druiven is essentieel voor de kwaliteit van de champagne.

Tijdens de oogst zijn er 120.000 seizoenarbeiders actief in de wijnbouw. Elke plukker kan ongeveer 500 kg druiven per dag plukken of 10 bakken van maximaal 50 kg. Dit maximum gewicht per bak ligt vast. De druiven mogen enkel in kleine individuele bakken verzameld worden om te vermijden dat ze onder hun eigen gewicht zouden barsten. Deze bakken worden rechtstreeks naar de wijnpersen vervoerd waar de druiven zorgvuldig worden geperst, of bij de wijnboer thuis of in de coöperatief.

Na een bijeenkomst in Epernay maakte het Champagnecomité op woensdag 19 juli bekend dat de hoeveelheden die op de markt worden gebracht voor de oogst van 2023 zijn vastgesteld op 11.400 kilo druiven per hectare wijngaard. Dit is iets minder dan vorig jaar toen de opbrengst 12.000 kilo per hectare bedroeg. Dit is een beslissing waar wijnboeren en champagnehuizen steeds met spanning op wachten. 

Kortom, de Champagnestreek verkeert in een van de meest opwindende momenten van het jaar: “de vendange”. Terwijl de druiven geplukt worden en de persen draaien, kunnen we uitkijken naar de heerlijke champagnes die in de komende jaren zullen worden gemaakt, elk glas een viering van de vruchten van deze prachtige regio. Proost op de oogst en de belofte van nieuwe bubbels in de toekomst!

Meest Recente Posts

Inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Bekijk de vorige updates

Blog

In de kijker

Contacteer Ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!