Champagne staat bekend om zijn
verfijnde smaak, elegante bubbels, en een gevoel van luxe dat geen enkele
andere drank evenaart. Maar wat maakt champagne zo bijzonder? Een cruciale stap
in het productieproces is het assembleren oftewel het mengen van de
basiswijnen. Dit proces bepaalt uiteindelijk de smaak en kwaliteit van de
champagne.
Assembleren is een samenspel tussen scheikunde en koorddansen.
Wat is assembleren?
Champagne wordt gemaakt van drie
druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir, en Pinot Meunier die samen 99.7% van de
wijngaarden uitmaken. Elke druivensoort brengt unieke eigenschappen in de wijn.
Chardonnay geeft frisheid en finesse, Pinot Noir voegt structuur en kracht toe,
terwijl Pinot Meunier zorgt voor fruitige en ronde tonen.
Alle druiven worden apart geperst, gefermenteerd en vervolgens worden de basiswijnen bewaard. Assembleren is het proces waarbij de verschillende basiswijnen worden samengevoegd in een bepaalde verhouding om een gebalanceerd en consistent eindproduct te creëren dat typisch is voor het champagnehuis.
Wanneer en hoe gebeurt het?
De oenoloog proeft en analyseert de verschillende basiswijnen of vins d’années (wijnen uit de oogst van dit jaar) en kan deze mengen met basiswijnen uit zowel dit jaar als vorige jaargangen, vins de réserve genoemd.
Vins de réserve worden toegevoegd om de champagne meer complexiteit en intensiteit te geven en om de karakteristieke typische smaak van het huis zo goed als mogelijk te benaderen.
Assembleren gebeurt meestal in de late winter of vroege lente en kan enkele dagen, weken en zelfs tot enkele maanden duren. Assembleren is essentieel in de productie van champagne en is onvoorwaardelijk bepalend voor het eindproduct.
Wanneer men de juiste samenstelling heeft gevonden en de wijnen in de juiste verhouding zijn gemengd, kan men de wijn bottelen. Dit noemt de tirage. In de flessen wordt een kleine hoeveelheid liqueur de tirage toegevoegd. Dit is een mengsel van actieve gistcellen en een specifieke dosering suiker waardoor opnieuw een fermentatie kan plaatsvinden, ditmaal in de fles. Opnieuw wordt de toegevoegde suiker omgezet in alcohol en CO2, maar nu kan de CO2 niet meer weg en ontstaan en blijven de kenmerkende bubbels in de fles!
Wie assembleert?
In de champagneproductie worden de assemblages meestal uitgevoerd door de chef de cave, ook wel de keldermeester genoemd. Dit is een van de belangrijkste rollen in het productieproces van champagne. Hij is verantwoordelijk voor het mengen van verschillende druivensoorten, wijngaarden, en soms verschillende oogstjaren om een gebalanceerde en consistente smaak te creëren die het huis van de champagne weerspiegelt.
Deze rol vraagt om een goed ontwikkeld smaakvermogen en een diep begrip van de druiven en hun karakteristieken. Het assemblageproces is een kunst op zich, waarbij elk huis streeft naar een unieke stijl die hun merk kenmerkt en een constante smaakervaring biedt voor consumenten.
Bij kleinere champagneproducenten wordt deze rol vaak ingevuld door de champagneboer of eigenaar zelf. Ze hebben vaak diepgaande kennis van hun wijngaard en druiven. Het assemblageproces is voor hen een persoonlijke en vaak ambachtelijke taak, waarbij ze nauwkeurig proberen om de specifieke karakteristieken van hun terroir tot uitdrukking te brengen. Dit resulteert in unieke champagnes die de expressie en kenmerken van de eigen wijngaard en druiven weerspiegelen.
Deze unieke en ambachtelijke champagnes brengt Fines Bulles graag tot bij u!
Proost op deze prachtige kunst!