De traditionele basis van champagne
Champagne is synoniem met de drie iconische druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze variëteiten zijn niet alleen fundamenteel voor de identiteit van Champagne, maar ook geografisch kenmerkend verdeeld binnen de regio. Pinot Meunier, die 31% van de aanplant vertegenwoordigt, floreert voornamelijk in de Vallée de la Marne. Pinot Noir, goed voor 38%, vindt zijn sterkte in de Montagne de Reims en de Aube. Chardonnay, eveneens goed voor 31%, is dominant in de Côte des Blancs. Samen beslaan deze drie druiven 99,7% van de totale druivenproductie in de Champagnestreek, terwijl andere toegestane variëteiten zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, en Petit Meslier slechts 0.3% uitmaken.
De Introductie van Voltis
Recent is de druivensoort Voltis toegelaten aan het repertoire van Champagne onder de classificatie "variété d’intérêt à fin d’adaptation". Deze status geeft Voltis een proefperiode van 10 jaar waarin het Institut National des Appellations d'Origine (INAO) de impact en de waarde van deze druif zal evalueren. Aan het einde van deze periode wordt beslist of Voltis definitief zal worden toegelaten, of dat haar status tijdelijk met vijf jaar wordt verlengd.
Een Nieuw Tijdperk in Duurzaamheid
Voltis belooft veel voor de toekomst van duurzame wijnbouw in Champagne. Deze witte druivensoort is bijzonder omdat ze een ziekte-tolrante druivenvariëteit is die meervoudig resistentie vertoont, vooral tegen de gevreesde “echte” en “valse” meeldauw (beruchte wijnschimmels), wat kan leiden tot minder chemisch ingrijpen in de wijngaarden. Voltis loopt ook iets later uit dan de Chardonnay-druif, wat een cruciaal voordeel biedt tegen late lentenachtvorst – een steeds vaker voorkomend probleem. De rijpingsperiode en de balans van suikers en zuren van Voltis zijn vergelijkbaar met die van Chardonnay, wat haar een veelbelovende kandidaat maakt voor toekomstige champagneproducties.
Beperkingen en Vooruitzichten
Er zijn strikte richtlijnen voor de integratie van Voltis: een wijnboer mag niet meer dan 5% van zijn wijngaardoppervlakte met Voltis beplanten en een champagne mag niet meer dan 10% stille wijn van Voltis bevatten. Ondanks deze restricties zijn de verwachtingen hooggespannen. Na de aanplant moeten we echter nog drie jaar wachten voordat de eerste beperkte oogst plaatsvindt, en nog langer voordat de eerste champagne die Voltis bevat op de markt komt.
Getuige van de Handenarbeid
We hadden het voorrecht om aanwezig te zijn bij het aanplanten van deze nieuwe druivensoort door onze partner-champagneboer, Champagne Hervieux-Dumez. Dit gaf ons de gelegenheid om getuige te zijn van de aanzienlijke handarbeid die onlosmakelijk verbonden is met de productie van champagne.
Aanplanting van de nieuwe druivenvariëteit: VoltisKlik hier om de film te bekijken van de aanplanting Voltis.
|
Een Toekomstige Belofte
Het zal enige tijd duren voordat we de volledige potentie van Voltis in de champagneproductie kunnen ervaren. Deze ontwikkeling belooft een spannend nieuw hoofdstuk te worden in de rijke geschiedenis van de Champagne en kan bijdragen aan een meer duurzame toekomst voor één van 's werelds meest geliefde wijnen.
Proost op Voltis!