Herfst in de Champagne: rust, kleuren en karakter


Een nieuw seizoen in de wijngaarden

De herfst in de Champagnestreek heeft iets magisch. De drukte van de zomer maakt plaats voor een zachte stilte en de natuur toont zich van haar meest schilderachtige kant. Na de vendange — de intensieve oogstweken waarin duizenden plukkers de druiven met de hand binnenhalen — keert de rust terug tussen de wijnranken. De geur van natte aarde, het lage zonlicht en de eerste ochtendnevels zorgen voor een bijna dromerige sfeer.

Van druif tot kelder: het werk gaat verder

Voor de wijnboeren betekent de herfst geen rust, maar een nieuwe fase. In de kelders worden de druiven geperst. Na de debourbage volgt een eerste gisting van de most, meestal – niet altijd – gevolgd door een malolactische gisting. Voorafgaand aan de tirage wordt er intensief geassembleerd (zie blog dd november 2024 – Het assembleren van champagne: Kunst en wetenschap). Samengevat: het is het begin van een proces dat maanden, soms jaren zal duren, tot er opnieuw champagne kan worden ontkurkt die de essentie van dit unieke terroir weerspiegelt.

Een landschap vol kleur en betekenis

Boven de grond verandert het uitzicht dag na dag. De wijngaarden kleuren van geel naar diep oranje, rood en bruin. Wie goed kijkt, ziet dat de kleuren het verhaal van de druiven vertellen:
De bladeren van de Chardonnay kleuren overwegend geel, terwijl die van de Pinot Noir en Pinot Meunier of de blauwe druiven variëren van geel naar orange, rood en bruin.
Zo ontstaat een verbluffend kleurenpalet — in de Côte des Blancs, het koninkrijk van de chardonnay overheersen de gele hellingen, terwijl in de rest van de champagnestreek kleurrijke percelen elkaar afwisselen en een schitterend lappendeken vormen van prachtige herfsttinten.

IMG20241026153954.jpgIMG20241026153922.jpgIMG20241026153909.jpgIMG20241026153805.jpgIMG20241026150118.jpgIMG_3696.JPGHerfst in de Champagne.jpg

De champagnestreek op haar mooist

Wandelen door de champagnedorpen in deze periode is een belevenis op zich. De geur van geperste druiven hangt nog in de lucht terwijl in de kelders hard wordt gewerkt, geëvalueerd en gedroomd van wat de oogst zal brengen.

De herfst is de tijd waarin de Champagnestreek haar meest authentieke gezicht toont: gemoedelijk, sereen en betoverend mooi.


Meest Recente Posts

Inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Bekijk de vorige updates

Blog

In de kijker

Contacteer Ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!