De magie van de kleurverandering: Groene druiven worden blauw in de aanloop naar de vendange!


In de wereld van wijnbouw zijn er tal van cruciale periodes die bepalen of de druiven uiteindelijk zullen uitgroeien tot de perfecte vruchten voor de wijnproductie. In de laatste weken voor de "vendange," ofwel de “druivenoogst”, gebeurt er nog een bijzondere transformatie: groene druiven worden blauw!

In de uitgestrekte wijngaarden van de Champagne-streek in Frankrijk spelen drie druivensoorten een overheersende rol: de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir en de elegante witte Chardonnay-druif. Samen beheersen ze 99,7% van alle wijngaarden in de regio. De overige 0,3% wordt verdeeld tussen druivensoorten zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane en le Petit Meslier, die in vergelijking met hun dominante tegenhangers slechts een bescheiden aanwezigheid hebben. Deze zeven druivensoorten zijn de enige toegelaten druivensoorten in de Champagne.

Wat vaak niet bekend is, is dat de blauwe druiven, Pinot Meunier en Pinot Noir, pas in de laatste 4 à 5 weken vóór de oogst een fascinerende verandering ondergaan: ze verkleuren dan pas van groen naar blauw. Dit is een betoverend proces dat de druiven hun karakteristieke kleur geeft, en het is ook een teken dat ze de rijpheid naderen die nodig is voor de wijnproductie.

Deze laatste weken voor de oogst zijn van onschatbare waarde. Het is nu dat de druiven hun optimale rijpheid moeten bereiken en groeien, met als doel een perfect suikergehalte te verkrijgen. De ideale omstandigheden voor dit proces zijn veel zon en weinig regen.

Tijdens deze laatste weken worden de druivenranken met zorg gesnoeid, waarbij de overtollige bovenste bladeren worden verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de druiven maximaal zonlicht kunnen absorberen. De zonnestralen spelen een cruciale rol in de groei van de druiven, en groei staat gelijk aan de ontwikkeling van suikers.

Deze suikers zullen straks tijdens de fermentatie een essentiële rol spelen, waar ze worden omgezet in alcohol en koolstofdioxide, en zo de basis vormen voor de productie van champagne. Het is een intrigerend en bijna magisch proces.

Terwijl de Champagne-streek zich voorbereidt op de aanstaande vendange, kunnen we de verwachtingen en de opwinding voelen stijgen. De druiven staan op het punt om hun volle potentieel te bereiken, en binnenkort zullen ze worden geoogst en getransformeerd tot de heerlijke champagnes waar we zo van genieten. Proost op dit prachtige staaltje van natuur en vakmanschap!

Meest Recente Posts

Inschrijven

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Bekijk de vorige updates

Blog

In de kijker

Contacteer Ons

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u nog vragen over één van onze formules of had u graag meer informatie? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!