De magie van de druivenoogst in de champagnestreek
Elk jaar, wanneer de zomer plaatsmaakt voor de vroege herfst, komt de champagnestreek tot leven met een van de meest cruciale en feestelijke gebeurtenissen van de wijnkalender: de druivenoogst, lokaal bekend als 'la vendange'. Voor wijnliefhebbers en producenten markeert dit een periode van harde arbeid, gemeenschapsgevoel en de belofte van nieuwe, voortreffelijke champagnes.
Wanneer begint de vendange?
De startdatum van de vendange is elk jaar anders en hangt sterk af van het weer gedurende het groeiseizoen. Over het algemeen begint de oogst in de champagnestreek tussen eind augustus en midden september. De precieze timing wordt bepaald door de rijpheid van de druiven, die nauwgezet wordt gemonitord. Het ideale moment om te beginnen met plukken is wanneer de druiven de perfecte balans tussen zuurgraad en suikergehalte hebben bereikt, een cruciale factor voor de kwaliteit van champagne. De startdatum wordt voor elke wijnbouwgemeente en druivensoort apart bepaald. Vroeger beginnen plukken is verboden, later mag eventueel wel. Bovendien stelt de regelgeving ook een einddatum vast waarop de oogst voltooid moet zijn. Dit zorgt ervoor dat alle druiven binnen een optimale periode worden geplukt, wat van essentieel belang is om de kwaliteit en uniformiteit van champagne te waarborgen. Deze gestructureerde aanpak helpt bij het handhaven van de hoge standaarden die de champagnestreek wereldwijd heeft gesteld.
Dit jaar zal de oogst rond 10-16 september beginnen, een 5 à 6 -tal dagen later dan het gemiddelde van de voorbije 10 jaren. Dit is een gevolg van het slechte weer, heel veel regen en weinig zonneschijn
De kunst van het handmatig plukken en snelle persing
In tegenstelling tot vele andere wijnregio's, is in de champagnestreek het handmatig plukken van de druiven nog steeds de norm en verplicht. Het stelt de plukkers in staat om alleen de beste en gezondste druiven te selecteren en schade door machinale pluk te voorkomen. De druiven worden verzameld in mandjes tot maximaal 50 kg. Dit helpt de druiven intact en onbeschadigd te houden. Quasi onmiddellijk na het oogsten worden de druiven geperst. Dit snelle proces is cruciaal om de frisheid te behouden. Deze zorgvuldigheid draagt bij aan het behoud van de delicate aroma’s en smaken die essentieel zijn voor de voortreffelijke kwaliteit van champagne
Seizoenarbeiders: het hart van de vendange
Elk oogstseizoen zakken 120.000 seizoenarbeiders af naar de champagnestreek om te helpen bij de vendange. Deze arbeiders komen niet alleen uit verschillende delen van Frankrijk maar ook uit het buitenland, wat bijdraagt aan een multiculturele en levendige oogstperiode.
Le cochelet waar iedereen naar uitkijkt!
Le cochelet is het grote afsluitfeest dat het einde van de druivenoogst in de champagnestreek markeert en het begin van een nieuw creatief proces in de kelders. Dit is een feest van vreugde en viering waarbij wijnboeren, plukkers en lokale gemeenschappen samenkomen om de voltooiing van de oogst te vieren met maaltijden, muziek en dans. Natuurlijk vloeit de champagne rijkelijk. Le cochelet belichaamt een blijk van waardering voor het harde werk van de seizoenarbeider. Het is een feest dat diep geworteld is in lokale tradities en dat de culturele rijkdom van de champagnestreek weerspiegelt.
Elk glas champagne dat uiteindelijk wordt genoten, begint hier, met de zorgzame handen van de plukkers onder de zachte herfstzon van de champagnestreek.
Proost...op de vruchten van hun arbeid!